Kies je taal:

Wie?

Het canonproject is een gezamenlijk initiatief van Literatuur Vlaanderen en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL).

Terwijl Literatuur Vlaanderen optreedt als hoeder en facilitator van het letterenbeleid in Vlaanderen, is de KANTL een unieke instelling op het kruispunt van wetenschap en cultuur.

Eerdere pogingen om een geactualiseerde literatuurcanon voor te stellen die door deskundigen wordt gedragen, strandden door een tekort aan slagkracht of overleg. De KANTL en Literatuur Vlaanderen vonden dit project zodanig belangrijk dat ze voor deze canon de handen in elkaar hebben geslagen. Die samenwerking bleek een gouden keuze.

Binnen de schoot van de KANTL werd er voor dit project een canoncommissie samengesteld. Die commissie wordt door auteur Erik Vlaminck voorgezeten. De andere leden zijn Hugo Brems, Luc Devoldere, Samuel Mareel, Willy Vandeweghe, Leen Van Dijck, Bert Van Raemdonck en Frank Willaert.

De website bevat de gewaardeerde bijdragen van Elke Brems, Hugo Brems, Geert Buelens, Charlotte Cailliau, Geert Claassens, Lucien Custers, Dirk Coigneau, Piet Couttenier, Guido de Baere, Dirk de Geest, August Hans den Boef, Timothy De Paepe, Georges De Schutter, Marcel de Smedt, Carl De Strycker, Luc Devoldere, Maartje De Wilde, Veerle Fraeters, J.L. Goedegebuure, Ralf Grüttemeier, Kris Humbeeck, Jozef Janssens, Patrick Lateur, Samuel Mareel, Hubert Meeus, Maaike Meijer, Lut Missinne, Anne Marie Musschoot, Karel Porteman, Joris Reynaert, Ruud Ryckaert, Koen Rymenants, Remco Sleiderink, Yves T'Sjoen, Fabian Stolk, Stefaan van den Bremt, Walter van den Broeck, Leen van Dijck, Hendrik Van Gorp, Miriam Van hee, Monika van Paemel, Bert Van Raemdonck, Marc Van Vaeck, Philip Vermoortel, Bart Vervaeck en Frank Willaert.

Veel dank aan alle auteurs, aan Julie Florkin voor het advies en de medewerking, aan Bram Caers voor de (eind)redactie van de biografische bijdragen en aan Nicolas Leus voor zijn onvermoeibare inzet voor dit canonproject. 

De cartoons op deze website zijn van Matthias Phlips.

Tot slot:

We hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden met betrekking tot tekst- en fotomateriaal op deze website te contacteren. Wie meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming is gebruikt, verzoeken we om zich om ons te contacteren.

bekijk de canon