Kies je taal:
12  Goethes Faust 583 759 S C1 C C 0 0 1

Door de belofte van Moenen aan Mariken om haar de zeven vrije kunsten te leren is het verhaal over Mariken verwant aan de Faustlegende.

Die legende verwierf vooral bekendheid door de bewerkingen van Christopher Marlowe in The Tragical History of the Life and Death of Doctor Faustus (1604), en uiteraard door Johann Wolfgang von Goethe in Faust (1772-1788). Het is weinig waarschijnlijk dat er een direct verband is tussen de Mariken en de historische persoon die aan de basis ligt van de talrijke Faustlegendes, de Duitse medicus en magiër Johann Georg Faust (ca. 1480 – ca. 1541).

Sommige van de werken die aan Faust zijn toegeschreven dateren weliswaar van de eerste jaren van de zestiende eeuw, maar het was vooral de Historia von D. Johann Fausten die een brede verspreiding kende. Deze tekst werd pas voor het eerst gedrukt in 1587 en is in 1592 in het Nederlands vertaald. De overeenkomsten tussen de Mariken en de Faustlegende zijn dus wellicht vooral een gevolg van de grote fascinatie tijdens de zestiende eeuw voor kennis en zwarte magie.