Kies je taal:
Clauskat

Expo: Hugo Claus - Achter vele maskers (Antwerpen)

Op 17 maart gaat in het Letterenhuis in Antwerpen de tentoonstelling open over de tien jaar geleden gestorven Hugo Claus.

'Achter vele maskers' belooft Claus' niet aflatende inspiratie aanschouwelijk te maken, net als zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten, die hij vaak zelf illustreerde.

Curator Hilde van Mieghem belicht in de tentoonstelling het werk én de mens Hugo Claus – die ervan hield een mistgordijn rond zich op te trekken en de realiteit naar eigen inzicht vorm te geven. 

WERK EN LEVEN

De expositie neemt je mee door leven en het oeuvre van Claus, van de vroegste verzen van de zestienjarige Hugo C. van Astene tot de allerlaatste, onvoltooide geschriften. Je krijgt een inkijk in het schrijfproces en ontdekt de verschillende fases ervan: hoe de roman De verwondering groeit van aantekeningen en plannen via de verschillende stadia van het handschrift tot het definitieve resultaat.

Een confrontatie van dagboekaantekeningen met scènes uit romans (bv. Het jaar van de kreeft) legt het verband tussen realiteit en fictie. Volledige manuscripten als De Oostakkerse gedichten en Schola Nostra kunnen in digitale versie doorbladerd en bekeken worden.

OORLOG EN LIEFDE

Hoofdthema’s van de tentoonstelling zijn Oorlog & Liefde. De Tweede Wereldoorlog heeft een grote invloed gehad op Claus en bleef opduiken in zijn werk, tot in zijn laatste gedichten. Daarnaast is er de grote invloed en de niet te miskennen impact die vrouwen en liefde op hem hadden.

De tentoonstelling is in het Letterenhuis in Antwerpen te bezoeken van 17 maart tot 1 juli 2018.

Meer info vind je hier.